Danish Radio Concert House

Denmark Go Full Screen

Building in emerging neighborhoods is a risk that has often proved fatal in recent years. When there is no built environment upon which to found our work, when we cannot evaluate a neighborhood's future potential, we have to turn the question around: what qualities can we bring to this future? We can respond positively to an uncertainty by using its most positive attribute, that is, mystery. Mystery is never far from seduction. When the surroundings are too neutral we must create a transition, a distance between them, and us, not as a retreat into ourselves, but as a means to establish conditions that will allow a particular territory to blossom. In other words we need to bring value to the context, whatever it may be. For this we must establish a presence, an identity. I propose to materialize the context by creating an exceptional urban building respecting the planned layout of the site. It will be a volume, a mysterious parallelepiped that changes under the light of day and night whose interior can only be guessed at. At night the volume will come alive with images, colors, and lights expressing the life going on inside.

The interior is a world in itself, complex and diversified. An interior street lined with shops follows the path of the urban canal; a restaurant and bar spill into it. The restaurant is dominated by a covered square, a large empty volume beneath the wooden “scales” cladding the concert hall above. It is a world of contrasts and surprises, a labyrinth, an interior landscape. On one side, the world of musicians, with courtyards and exterior terraces, and vegetation. On the other, Piranesian public spaces link together the different performance halls, the restaurant, and the street. The abstract is invaded by the figurative; the permanent is complemented by the ephemeral. The facades are diaphanous filters permitting views of the city, the canal, and the neighboring architecture. At night these facades become screens for projecting images. The architecture asserts itself through details - doors, lighting, ceilings, and staircases - a testimony of respect for the buildings' visitors, concertgoers, and artists. Each room becomes a discovery, each detail an invention, lessons learned from Theodor Lauritzen and Hans Sharoun whose certain kind of architecture should never be forgotten, and to whom this project is a discrete homage. Architecture is like music; it is made to move and delight us.

Jean Nouvel

STATUS built
LOCATION Copehnagen, Denmark
DATES
COMPETITION January 2002
STUDIES April 2002 / August 2004
CONSTRUCTION June 2003 / January 2009
CLIENT DR : Denmarks Radio
TYPE OF COMMISSION Competition by invitation, winning project
PROGRAM 
Concert Hall (Studio 1) : 1800 seats / 25 000 m3
Orchestral Hall (Studio 2) : 550 seats / 7000 m3
Rhythmic Studio (Studio 3) : 350 seats / 5000 m3
Choral Hall (Studio 4) : 350 seats / 7000 m3
Foyer & Restaurant : 2600 m2 / 400 m2
Decentralized production facility (1 Multi studio, 4 Production rooms, 5 self drive studios, 6 recording studios, etc.)
Offices for Radio Rhythmic, Radio Classic, DR ensembles & record library : 300 employees / 2700 m2
NET FLOOR AREA 25 000 m2
ARCHITECTURAL TEAM 
ADVISER TO JEAN NOUVEL Olivier Boissière, Hubert Tonka
PARTNER IN CHARGE Stefan Zopp (Preliminary studies / Construction)
PROJECT LEADER Frédérique Monjanel (Competition), Brigitte Métra (APS)
LIGHTING DESIGNER Yann Kersalé
ARTISTIC PAINT WORK Alain Bony and Henri Labiole
ARCHITECTS
CONSTRUCTION
Michel Calzada, Lotte Adolph, Mitzi Vestergaard, Mette Lyng Hansen, Jolanta Maria Skowronska, Daniel Cajzer, Michal Treder, Mireia Sala Fonte, Charlotte Kihm-Moyer, Abel Patacho, Erich Gerlach, Anna Devigili, Sarah Hearne, Anke Ropertz, Ludovica Barassi, Elena Rojas Danielsen, Sofie Falkentorp, Lorenzo Parrot, Pil Thielst, Michael Giger, Sabine Furger
Preliminary studies : Eric Nespoulous, Abdel Hafid Rakem, Olivier Davenier, Mathieu Forest, Marta Grzadziel, Pierre Truong, Claude Godefroy, Cyril Desroche, Toshihiro Kubota, Mette Lyng Hansen, Sophie Gramatica, Lotte Adolph, Charles Bessard, Dan Dorell, Michel Calzada, Mitzi Vestergaard, Gilles Charrier
COMPETITION Olivier Davenier, Antoine Bordenave, Alexandre Dumoulin, Mathieu Forest, Marta Grzadziel, Toshihiro Kubota, Philippe Papy, Mitzi Vestergaard. Mickael Zeichardt
GRAPHICS Natalie Saccu de Franchi, Marie Maillard, Eugénie Robert
INTERIOR DESIGN RESTAURANT, FURNITURE FOYER, SEAT CONCERT HALL
JEAN NOUVEL DESIGN
Sabrina Letourneur, Eric Nespoulous, Arnaud Lapierre, Jeremy Lebarillec, Bertrand Voiron, Jennifer Kandel
ENGINEERS
STRUCTURE Terrell International S.A.S., Niras
AIR CONDITIONNING ENGINEERING Flack + Kurtz (UK) Ltd., Terrell International S.A.S, Niras
CONSULTANT TEAM
ACOUSTICS NAGATA Acoustics INC (Yasuhisa Toyota / Motoo Komoda)
SCENOGRAPHY Jacques Le Marquet, Ducks (Michel Cova)
INTERIOR SIGNAGE CONCEPT L’Autobus Impérial, Paris
SUSTAINABILITY Pierre Lefèvre
ECONOMY Davis London Economie, Niras
CIVIL ENGINEER Niras
DELIVERY ARCHITECT Niels Fuglsang A/S