European Patent Office Headquarters

Netherlands Go Full Screen

Floating in the Air

The Hague, Rotterdam–these are great ports where great ships align themselves with seaside horizons. Great international ships always loaded with mysteries...The EPO site in The Hague, at Patentlaan 2 in Rijswijk, represents the characteristic polder, with the horizontality of a sea turned to stone. And the biggest structures, too, line up like boats on the water. The location calls for a proposal that reveals its real nature, the eternal issue of the specific magic of a place. The poetics of location arising from the vastness of this strictly horizontal stretch of land that makes the horizons look distant, and rolls out an endless sky. You want to be in the air, to float in the empty space, in the dense air, the sea spray, the misty rain, under the white clouds or in the blue of a sky that has no ceiling...Our proposal is to introduce, into this earthbound port world, a flagship of noble scale and proportion whose materiality is unsettling and whose geometric abstraction, total. This building is calm and serene, nothing can touch it, it’s part of the sky. It takes on the colour of the sky through the slightly iridescent clear glass of its façades and the stainless steel of the horizontal lines that give it rhythWhen you decide to take a closer look at the EPO, you are surprised–partly by the simplicity and tension of the volumes and lines, and partly by the discovery that the structure emerges from a body of water in which it is mirrored. The entrance materializes as a great stainless steel canopy sloping down into the water. On either side of this access, the flags of 45 European countries float very high up, over the water, and are reflected at different heights in the glass along the entire length of the façade. The signs of the dignity of a great international institution are thereby made clear and its distinctiveness guaranteed. This distinctiveness is underscored inside by the nature of the reception areas.
The entrance sequence is unique: it all begins with dipping down under the water and with the caustic effects of sunlight traveling through the water. The lobby, on the other hand, is largely flooded with natural light up to six meters in height and over the whole of its perimeter, while waiting areas and a bar are located at water level. Lastly, at the reception desk, a set of linear periscopic mirrors sends the image of the horizon back down below to the level where visitors arrive. The office world is imagined as open plan, linear and orthogonal in relation to the sky. The long perspectives of the central corridor open onto empty space, the horizon. A set of sliding doors allows one unit to open into the next as well as into the access corridor. The office itself is designed to sit in mid-air, with external extensions: linear lichen gardens, finely perforated panels to reframe and limit the effective solar gain. These symbolic spaces, directly linked to each unit, are a visual extension that accentuates the horizon. All the offices sit on a lineated, unpolished wooden floor, reminiscent of boat decks. Combinatorial rules are also to be invented for the furnishings: aluminium, polished wood, fine stainless steel joinery... The next stage will endeavour to show that this building’s DNA is clearly present in the internal spaces and their fittings.
What we are seeking here are feelings of privilege and pleasure. The privilege of being able to appropriate the sky and the horizon as the primary materials of the architecture. The pleasure of working in a clear, open, exact world that can also be protected, closed, friendly... All this, located within this rectangle of sky whose sole ambition is to make us aware of variations in the atmosphere.
Jean Nouvel

STATUS Under construction
LOCATION Patentlaan 2, 2288 EE Rijswijk (Pays-Bas)
CLIENT Office Européen des Brevets (OEB), Rijswijk (Pays-Bas)
ARCHITECTS
JOINT VENTURE 
CONSTRUCTOR TBI Consortium New Main (P-B)
ARCHITECT Jean NOUVEL – Ateliers Jean Nouvel (FR)
ASSOCIATED ARCHITECTS Dam & Partners Architecten (NL)
PROJECT LEADERS
Competition: Jean-François WINNINGER
Execution: Bernard DUPRAT
ARCHITECTS
Competition: Paolo CARIGNANO, Bernard DUPRAT, Astrid HOPFNER, Kirsi MARJAMAKI
Execution: Marie-Hélène BALDRAN, Astrid HOPFNER, Mark LINENBERGER, Jose MILLAN, Serena MINACCI, Daniele PASIN, Julien PASTEAU, Andre PROCOPIO, Mathias RAASCH, Martin TEGALDO, Caterina VETRUGNO
3D IMAGES Michael GLOUDEMAN, Benjamin ALCOVER, Michael KAFASSIS, Mizuho KISHI, Sébastien RAGEUL
GRAPHIC DESIGN Eugénie ROBERT, Elise TAPONIER, Martin GASC, Vatsana TAKHAM
INTERIOR DESIGN Ernesto MISTRETTA, Nicolas PERRICHI
LADSCAPE Laura GIULIANI
MAQUETTE Romain CAILLON, Rui PEREIRA, Ursula TYSZKIEWICZ
ENGINEERS
Structure: Zonneveld Ingenieurs B.V.
Building Services: Walter and Dros, Croon
Cost Estimator: J.P. van Eesteren
CLIMATIC ENGINEERING, ENVIRONMENT, FIRE PROTECTION, ACOUSTIC: Peutz
LANDSCAPE COPIJN (NL)
CONTRACT TYPE Design and Execution Competition, Full design services, Interior design
PROGRAM Offices, meeting rooms, training center, opposition rooms, sport facilities, amicale club, coffee corner, restaurantSURFACE UTILE 52 700 m²
USABLE FLOOR AREA 52 700 m²
GROSS FLOOR AREA 87 500 m²