INIST

France Go Full Screen

INIST is the headquarters building for the Institut de l'Information Scientifique et technique, the French national information institute for technology and science, part of the CNRS, the national center for scientific research, one of the French government's main research institutions. It was decided in the early 1980s, as part of a general policy of decentralization, to move the archives into a new building, away from Paris. Its purpose would be to store, collate, and distribute scientific information of all kinds and in all media, especially electronic media. A site was chosen near Nancy, in eastern France, and a competition held in 1984, in which Nouvel's project was the unanimous winner. The central storage unit is linked by a fixed passageway to the main entrance, with the micrographics building and database building feeding into this on one side, the administrative office blocks above micrographics, and social facilities on the other side of the passageway. Although industry is one metaphor for the central storage equate to the hard disk, the database to the CPU, the micrographics building to the SIMS powering the random access memory, and so on. The architecture is principally in steel, glass and concrete, but with differences in the handling that demarcate the individual elements while creating a valid whole in the way that a sequence of shots builds into a film, a coherence of totalities. Thus the red lines that mark edges of facades and boundaries can be read as directional signs or demarcation marks, and the covered passages that link building to building are the tracks and dissolves that move us from scene to scene.
Conway Lloyd Morgan
in "The Elements of Architecture"

- Status: Inaugurated 1989
- Location: Vandoeuvre les Nancy, France
- Dates: 1985-1989
- Gross floor area:18 000m2, 180 000sq.Ft
- Net floor area: 13 000m2, 130 000sq.ft
- Program: Library, data base services, computer services micrography, administration, restaurants
- Construction Cost: Building 10 478 000$, 11 500 000€,
- Facilities: 1731 000$, 1 900 000€
- Client: Centre national de recherche scientifique (CNRS)
Architectural Team
- Jean Nouvel et Associés (Jean Nouvel et Emmanuel Blamont)
- Associate architects in Nancy: JJ Guyot, Hossein Hedayati
- Project manager: Sophie Berthelier
- Architects: Marie Hélène Baldran, Yannick Denoual, Françoise Raynaud, Thierry Marco
Consultant Team
- Engineering: Sfere (Vandoeuvre Les Nancy), Technip (Paris la Défence)
- Control: CEP (Nancy)
- Site Supervision: Cabinet Berr (Nancy), Dominique Christophe
- Consultants: Mrs Funck And Moureau
- Photography: Georges Fessy and Gaston