Nemausus

France Go Full Screen

The Nemausus social housing project has, since it was completed in 1987, become so well know that it is difficult to put its radical qualities into proper perspective. The use of industrial materials (concertina garage doors for balconies, metalwork decking, aluminum open stairs) is indeed radical, but does not derive from any intention to shock or to be radical for its own sake. Among the key questions was the definition of a "good apartment"; a good apartment was, quite simply, as big an apartment as possible. A good apartment was flexible, changeable. And a good apartment was inexpensive. That is the democratic aspect. Next comes the question of the site. Nimes is a town near the Mediterranean, with a good weather for much of the year and a tradition of living outdoors. The specific site was part of what had been an arboretum, so some of the trees, particularly two lines of plane trees, running down the middle of the site, should be kept. The surrounding townscape is a mixture of low-level housing and light industry. That is the contextual aspect. Maximum apartment size was provided for by minimizing communal spaces such as stairways and halls. Flexibility was created by dividing seventeen different modules for apartment layouts (one-room studio, split-level, tri-level, etc...) mixed into the 114 apartments contained in the two blocks. The low cost requirement was met by using prefabricated industrial elements for interior and exterior fittings (the building shell is thin concrete cased in aluminium sheeting). The balconies provide outdoor living to the full: full-depth concertina doors allow the balcony to be completely integrated with the main living space.
Conway Lloyd Morgan
in "The Elements of Architecture"

STATUS Built; inaugurated 1988
LOCATION Nimes, France
DATES 1985-1988
CLIENT French Government (Ministry of Housing and Territory) and the City of Nîmes
ARCHITECTS Jean NOUVEL et Associés (Jean Nouvel et Jean Marc Ibos)
PROJECT LEADER Arnault DE BUSSIERE
Architects Anne Forgia
GRAPHIC DESIGN Sabine Rosant
CONSULTANTS TEAM
Engineer: OTH Mediterannée
CAD Design: OTH Informatique
Model: Etienne Follenfant
Artististic Participation: Daniel Buren, Anne Fremy, François Seigneur
PROGRAM Experimental housing 114 apartments and 139 parking spaces
NET FLOOR AREA 103 000sq.Ft