Cifi Xintiandi 旭辉新天地

  • Shanghai, China
Return to projects archives

  • Slide 0
  • Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
  • Slide 4
  • Slide 5
  • Slide 6
  • Slide 7
  • Slide 8
  • Slide 9

A Landscape Construction

 

Huai Hai is an urban composition which, in its massiveness and its use of transparency, manages to be a faithful contemporary update of the spirit of the shikumen, the soul of the Shanghai lilongs that once so masterfully blended Chinese and Western architectural styles. Building a contemporary office block in the heart of the French Quarter, itself located in the heart of the city of Shanghai, means designing a project that makes the most of the spirit of the place, as well as the needs of the neighbours and the expectations of the project’s future users.

 

The spirit of the place is defined by the human-scale streets, where the pulse of an

authentic and vibrant Shanghai can be felt throbbing, and where plants and flowers nestle in every possible nook and cranny. Huai Hai thereby comprises twin buildings on both sides of a new street sheltered by cascading rooves, full or latticed, that filter the pulsating light and the unpredictable weather, a modern reflection of the dynamics of the French Quarter’s pitched rooves. The strip is insulated from the noise of cars, and its boutiques and social venues, cafés and restaurants are designed to meet the needs of the daily lives of both office users and local residents.

 

Everywhere, at all heights and depths, flowers, shrubs and trees drape the buildings in plants, forming a garden that works vertically as well as horizontally. Two roofgardens generously planted with trees open out at the top of the building. These are meeting places for socialising and networking every bit as much as new gardens giving the residents of neighbouring apartment blocks something to contemplate. Huai Hai is obviously a green scheme, a new green lung in the heart of Shanghai.

 

Because it resolutely blurs the distinction between a residential block and an office block, Huai Hai is not just one more office block project coming out of nowhere with no concern for its local environment, but one that aims to fit naturally into the quarter’s existing residential context. It’s a landscape construction whose priority is to meet the demands of its users and to slot into the exceptional urban history of Shanghai.

一座景观的建筑

 

淮海路项目是城市的一部分,不论从体量感还是对通透性的运用上,都是对石库门建筑的当代诠释,是融汇东西方建筑风格的上海里弄精神的延续。在法租界核心、也是上海的中心建造当代办公体,意味着需要设计一个充分体现当地精神的场所、一个既符合邻里需求又满足未来使用者期望的建筑。

场所精神应是人性化的街道尺度,人们在这里能感受到上海独特的、充满活力的脉搏。草木和鲜花在每个可能的角落里生长。淮海路项目由两栋建筑组成,一条全新的街道贯穿其间。如瀑布般层层迭迭、半开半合的屋顶为街道提供遮护、抵挡烈日和风雨,也给法租界的传统坡屋顶建筑注入现代活力。街道远离喧嚣,以店铺、公共空间、咖啡馆和餐厅为在此居住、办公的人提供日常服务。

在建筑的纵向和横向上,花草、灌木、绿植无处不在,将整座建筑笼罩在一片绿色中,构成水平和垂直的花园。两个植被繁茂的屋顶花园向天空开敞。这些既是提供聚会的公共空间,也为周边居民创造出新的散步沉思的场所。淮海路项目是一座绿色社区,是上海市区中心的一片绿肺。

方案模糊了住宅和办公之间的差别,它不是一个脱离当地环境、没有文化根基的办公场所,而是一个自然融入现有居住环境的设计。它是一座满足使用者需求、融入上海独特城市历史的景观建筑。

让∙努维尔