Imagine Institute

France Go Full Screen

Morphogenesis of a hospitable corner of Paris

The corner of the Boulevard du Montparnasse and the Rue du Cherche-Midi could not be more Parisian. We would like to make it more “hospitable” in both senses of the word. 
For a long time Parisian hospitals had a familiar image of a small town within a large one. Composed of separate pavilions, they were usually surrounded by gardens intended as strolling spaces for visitors and sometimes patients. In the second half of the 20th century this typology gave way to vast functional buildings that are a far cry from the pavilion-based hospital and the Parisian ‘neighborhood’. Our goal here is to reconcile the two. Of course, the Imagine Foundation must be functional, but not in the restrictive sense of functionalism. The pleasure of working there will have a positive effect on the efficiency of the research. In order to truly understand the architecture, one must use one’s EQ (emotional quotient) as well as one’s IQ! Hospitals should be welcoming, open and bright. Imagine will welcome both children and parents. The connection with Necker Hospital needs to be inviting. Both doctors and researchers will work in the serene awareness of moving back and forth between the world of the children treated here and the world of researchers working within the calm of their laboratories and in naturally-occurring meeting and discussion spaces.
The belongingness of the Imagine Foundation to Paris and the desire to give character and symbolic importance to its noble vocation are also important architectural issues. We have sought to create an important urban corner that testifies to the urban accumulation characteristic of the 2010s and to enrich it with evidence of sensitivity. Imagine speaks with the rooftops of Paris, with its trees, its deep inner courtyards, and the Hausmannian forms around it. As a high-precision architecture of light, the building symbolizes the cutting-edge of today’s research; its character evident in the rhythm of the facades, where the graphic theme of cellular imagery, through its ambiguity, brings a poetic dimension, dreamlike and mysterious.         
At night, these rhythms can be read in various ways; they give an impression of ‘windows’ at different scales. Along the Boulevard de Montparnasse the research entrance and the conference center blend transparently with the internal garden beyond, creating a large porch, a covered square that protects and welcomes. 
The Rue du Cherche-Midi is planted with a line of poplars that filter the view of the buildings opposite. 
Children arrive from Necker Hospital through a large greenhouse planted to flow seamlessly into the garden. The architecture reveals a surprise, a hidden dimension at its heart. The heart of the building is mostly naturally lit. From the internal balconies of the labs, the researchers can see the children’s consulting rooms and the internal garden.
At the top of the building, the conference center benefits from an exceptional panorama and serves as a showcase for the Imagine Foundation.
One only needs to look, to imagine…
Jean Nouvel

STATUS Inaugurated in 2014
LOCATION Boulevard Montparnasse et rue du Cherche Midi, 75015 Paris (FR)
CLIENT Fondation Imagine (Paris, France)
CLIENT REPRESENTATIVE AP-HP (Assistance Publique-Hôpitaux de Paris)
GENERAL ENTREPRISE Urbaine de Travaux (Groupe Fayat)
ARCHITECT Jean Nouvel - Ateliers Jean NOUVEL et VALERO GADAN architectes (Paris, FR)
ROJECT LEADER Gaston TOLILA et Elodie VADEPIED
ARCHITECTS
Competition: Chen CHEN, Damien FARAUT, Samuel LACAILLE, Fabrice LAGARDE, Sophie LAROMIGUIERE
Project: Marie-Charlotte PROSPERI, Lea CHARRAT, Delphine ALTIER
GRAPHIC DESIGN Jugulta LE CLERRE, Eugénie ROBERT, Natalie SACCU de FRANCHI, Vatsana TAKHAM
COMPUTER GENERATED IMAGES Benjamin ALCOVER, Benoit PATTERLINI, Sébastien RAGEUL, Raphaël RENARD
LANDSCAPE Xavier HAEGELI, Ewen LE ROUIC
ENGINEERS
Structure: DESIGN BOX
Building services: INGEROP
Acoustics: AVELAC
Façades: ARCORA
MODEL Jean-Louis COURTOIS
DATES
Competition: 06.2009 – 05.2010
Contract award: 02.2011
Construction: 08.2011 – 12.2013
Completion: 01.2014
CONTRACT TYPE Design-build competition; full design services
PROGRAM Medical research laboratories in genetics, Clinical Development, seminar center.
USABLE FLOOR AREA 11.250 m²
GROSS FLOOR AREA 17.000 m²